Ruin kelimesi 'mahvetmek' veya 'harap etmek' anlamına gelir. Genellikle bir şeyi tamamen bozmak, yıkmak veya işe yaramaz hale getirmek için kullanılır.
Bu şarkıda Shawn Mendes, eski sevgilisinin mutluluğunu 'mahvetmek' istemediğini, ancak onun için tek kişi olduğunu düşündüğünü ifade ediyor. Kelime, şarkının ana temasını ve sanatçının iç çatışmasını çok güçlü bir şekilde yansıtıyor.
Shawn Mendes'ın "Ruin" şarkısı, eski bir aşkın hala zihninde yer edip etmediğini merak eden birinin hikayesini anlatıyor. Şarkıcı, eski sevgilisinin onu düşünüp düşünmediğini, aynı şeyleri hissedip hissetmediğini ve geçmişteki duygularını hatırlayıp hatırlamadığını sorguluyor. "Do you think about me?" [Beni düşünüyor musun?] ve "Do you feel the same way, babe?" [Sen de aynı şeyleri hissediyor musun, bebeğim?] gibi sorularla, bu ilişkinin onun için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Şarkının ana teması, şarkıcının eski sevgilisinin mutluluğunu bozmak istememesi, ancak onun için tek kişi olduğuna inanması. "I'm not tryna ruin your happiness, but darling, don't you know that I'm the only one for you?" [Mutluluğunu mahvetmeye çalışmıyorum ama sevgilim, senin için tek kişinin ben olduğumu bilmiyor musun?] dizesi, bu karmaşık duyguyu çok güzel özetliyor. Şarkıcı, eski sevgilisinin aklına gelip gelmediğini merak ediyor ve bu düşünce onu rahat bırakmıyor. Bu şarkı, ayrılık sonrası akılda kalan o "acaba" sorusunu çok iyi yansıtıyor, değil mi?