Maracatu kelimesi, Brezilya'nın Pernambuco eyaletine özgü, Afrika kökenli bir müzik ve dans türünü ifade eder.
Şarkıda Jorge Ben Jor, "Esse samba que é misto de maracatu" (Bu samba, maracatu karışımıdır) diyerek, sambanın kökenlerine ve kültürel zenginliğine vurgu yapar. Bu kelime, Brezilya müziğinin derinliklerini ve farklı türlerin nasıl birleştiğini gösteren eşsiz bir kültürel referanstır.
Jorge Ben Jor’un “Mas Que Nada”sı, önüne çıkanlara aldırmadan dans pistine ilerleyen neşeli ve kendinden emin bir anlatıcıyı konuşturuyor. “Mas que nada, sai da minha frente, eu quero passar” [Boş ver, önümden çekil, geçmek istiyorum] cümlesindeki mas que nada, burada kelimesi kelimesine değil, “boş ver” ya da “hadi ama” gibi kullanılan bir ifade. Anlatıcı çok açık: Samba hareketlenmiş ve onun tek isteği dans etmek. “Pois samba está animado que eu quero é sambar” [Çünkü samba coşkulu, benim istediğim dans etmek] derken, açıklama yapmaya değil, ritme kapılmaya odaklanıyor.
Şarkıdaki samba, “misto de maracatu” [maracatu ile karışık] olarak tarif ediliyor. Maracatu, Brezilya’nın özellikle Pernambuco bölgesiyle ilişkilendirilen müzik ve dans geleneğidir. Ardından “samba de preto velho, samba de preto tu” [eski siyahların sambası, senin siyah samban] sözleri geliyor. Bu ifade, sambanın Afro-Brezilya köklerine ve siyah toplulukların müzik geleneğine doğrudan gönderme yapıyor. “Lariá laiô obá obá obá” gibi tekrarlar ise çevrilmesi gereken cümleler değil, şarkının dans eden, bağırarak eşlik edilen sesleri. En eğlenceli tarafı da şu: Anlatıcı öyle bir sambadan söz ediyor ki “Você não vai querer que eu chegue no final” [Ben sona geldiğimde bunu istemeyeceksin]. Yani müzik bitmesin, dans biraz daha sürsün istiyor.