Start learning to track your progress 0 / 70%
70%

Capaz — Belki

Capaz kelimesi, 'belki' veya 'mümkün' anlamına gelir. Şarkıda, bir ilişkinin belirsizliğini ve farklı olasılıkları ifade etmek için tekrar tekrar kullanılıyor.

Sanatçı, 'Capaz no funcionamos' (Belki işe yaramadık) veya 'Capaz nos fuimos temprano' (Belki erken ayrıldık) gibi ifadelerle, ilişkinin gidişatına dair bir dizi 'belki' sunarak dinleyiciyi düşündürüyor. Bu kelime, şarkının ana temasını oluşturan kararsızlığı ve ihtimalleri çok güzel yansıtıyor.

alleh’in Venezuela’dan Yorghaki ile söylediği “Capaz (merengueton)”, kolay başlayan ama nereye varacağı belli olmayan bir yakınlaşmayı anlatıyor. İki kişi daha ilk andan aynı şeyi hissediyor, geceyi sabaha kadar birlikte geçiriyor ve zamanın nasıl kısaldığını fark etmiyor. “¿Qué más da si besarte es tan fácil?” [Seni öpmek bu kadar kolaysa ne fark eder?] dizesi, aralarındaki çekimin ne kadar rahat ve doğrudan olduğunu gösteriyor. Anlatıcı onu unutmaya çalışmış, “pero casi” [ama neredeyse] diyerek bunu başaramadığını itiraf ediyor. Hatta sosyal medyada onu “como fan a paparazzi” [bir paparazzi hayranı gibi] takip ettiğini söylemesi, romantik olduğu kadar biraz komik ve takıntılı bir ayrıntı.

Nakarattaki “Y capaz no funcionamos” [Belki biz yürümedik], ilişkinin sonucundan emin olmadıklarını söylüyor. “Capaz” burada “belki” anlamında; şarkının bütün belirsizliği bu kelimenin etrafında dönüyor. Belki el ele tutuştular, belki erkenden gittiler ama daha uzun kalmak istediler. Sonra müzik daha dans odaklı ve cesur bir hâl alıyor: “Atrévete, ven, pégate” [Cesaret et, gel, yaklaş] sözleriyle karşısındaki kişiyi merengueton ritminde kalçasını ona yaklaştırarak dans etmeye çağırıyor. Şehirde dolaşma, teninde maceraya çıkma ve “date la oportunidad” [kendine bir şans ver] daveti, bu ilişkinin planlı bir aşktan çok o anın çekimine bırakıldığını hissettiriyor. Finalde aynı soru dönüp duruyor: “¿Cómo esto va a terminar?” [Bu nasıl bitecek?] Şarkı da kesin bir cevap vermek yerine öpüşmeler, dans ve “te amo” [seni seviyorum] deme ihtimaliyle açık kapıda kalıyor.

alleh, Venezuela'dan gelen bir sanatçı.